Kométa 103P/Hartley na oblohe

Nočnú oblohu nám zdobí nová jasná kométa 103P/Hartley.
Objavil ju 15. marca 1986 na fotografickej doske 1.2m UK Schmidt teleskopu na austrálskom observatóriu v Sidding Spring slávny objaviteľ komét Malcolm Hartley, ktorý je objaviteľom celkovo 13 komét. Väčšinu minulého storočia bola kométa nepozorovateľná pre veľkú vzdialenosť od Slnka. Až priblíženie k Jupiteru a jeho gravitačné účinky v roku 1971 zmenili jej dráhu a znížili jej vzdialenosť v príslní na 1 AU.

20. októbra 2010 preletela vo vzdialenosti iba 0,12 AU od Zeme, teda asi 18 miliónov km a 28. októbra sa dostala najbližšie k Slnku, čo spôsobilo jej neobvyklú jasnosť na oblohe. Podobné blízke priblíženie kométy k Zemi nastalo v posledných 15 rokoch iba dvakrát, a to v roku 1996 (kométa C/1996 B2 Hyakutake 0,10 AU od Zeme a 2006 (73P/Schwassmann-Wachmann 0,08 AU od Zeme).

Zbadať ju môžeme aj voľným okom ako slabý hmlistý obláčik na tmavej nepresvetlenej hviezdnej oblohe, ďaleko od rušivých svetiel miest. Celkom určite nám pri pozorovaní tejto kométy pomôže malý ďalekohľad resp. triéder. Kométa v čase svojho najväčšieho priblíženia k Zemi mala uhlový priemer väčší, než má Mesiac v splne. Jej pohyb po oblohe sa v novembri trochu spomalí. Hoci by sa zdalo, že najlepšie divadlo je už za nami, nie je tomu tak, kométa sa síce už začala vzďaľovať od Zeme, ale vyšší prísun energie od Slnka by mohol spôsobiť jej rozjasnenie a predĺženie chvosta. Pri minulých návratoch dosahovala kométa maximum svojej jasnosti až po prechode príslním a slabla pomalšie než zjasňovala. Preto by mohla byť jasným objektom ešte po celý november (a možno aj v decembri). Zo súhvezdia Blížencov sa bude presúvať do Jednorožca, Malého psa a novembrové putovanie zakončí v súhvezdí Korma. Stane sa tak objektom pozorovateľným skôr v druhej polovici noci.

Kométa sa zároveň stane 6. kométou, ktorej jadro bude zblízka preskúmané kozmickou sondou. 4. novembra 2010 by mala preletieť vo vzdialenosti iba 700 km od kométy sonda Deep Impact. Táto sonda v roku 2005 navštívila kométu 9P/Tempel, na ktorú „vystrelila” impaktor, ktorý uvoľnil z jadra materiál, ktorý sonda následne skúmala. V rámci rozšírenej misie mala následne navštíviť jadro kométy 85P/Boethin, ktorá ale nebola pri poslednom návrate nájdená, a tak bol zvolený náhradný cieľ - kométa 103P/Hartley. Objaviteľ kométy Malcolm Hartley bude hosťom v NASA, aby mohol priamo sledovať prelet sondy, okolo svojej kométy. Je to historicky prvý objaviteľ kométy, ktorý môže svoju kométu sledovať „zblízka” pri prelete sondy.

Mgr. Roman Tomčík