... kométy na zimnej oblohe

Počas nasledujúcich zimných nocí budú našu nočnú hviezdnu oblohu skrášľovať kométy. Zbadať ich však môžu iba pozorovatelia vybavení ďalekohľadmi. Voľnému oku zostanú kvôli svojej slabej jasnosti nedostupné.

Už od júna 2011 kraľuje na oblohe medzi kométami C/2009 P1 Garradd. Pozorovateľná bude až do júna 2012, dokonca podľa predpovedí by vo februári mala dosiahnuť maximum svojej jasnosti (6,2 mag.) a mohla by byť viditeľná na tmavej nepresvetlenej oblohe aj voľným okom.
Kométu môžeme nájsť v súhvezdí Herkula počas novembra a decembra večer nad západným obzorom. Počas týchto mesiacov bude postupne klesať nižšie k obzoru. Ku koncu decembra sa nám však presunie na oblohu rannú a pozorovateľná bude okolo 6. hodiny ešte pred východom Slnka. Práve vtedy prejde kométa perihéliom (príslním), v ktorom by jadro malo dosiahnuť maximum svojej aktivity. Následne sa začne k Zemi približovať, čo spôsobí jej rýchlejšie zjasňovanie až do maxima vo februári.

Garradd je vzácnou dlhoperiodickou kométou s neobyčajne veľkým jadrom, prelietavajúcou ďalej od Slnka ako je stredná dráha planéty Mars. Už aj v malom ďalekohľade môžeme okrem jasnej hlavy kométy (kómy) pozorovať aj chvost(y), ktorý zodpovedá skutočnému rozmeru približne 3 milióny km.
V dosahu ďalekohľadov počas zimných mesiacov by mala byť aj kométa 78P/Gehrels, ktorá je známa svojimi skokovitými zjasneniami. Maximum svojej jasnosti by mohla dosiahnuť v decembri. Na oblohe sa nám premieta do súhvezdia Rýb a v ďalekohľade je vidieť aj jej krátky chvost.
Rovnako je na tom aj kométa C/2010 G2 Hill, ktorá sa k Slnku vracia po 945 rokoch. Môžeme ju nájsť ďalekohľadom v súhvezdí Povozník.

V súhvezdí Býka sa v zimných mesiacoch podľa predpovedí mala nachádzať voľným okom viditeľná jasná kométa C/2010 X1 Elenin. Pri prelete okolo Slnka sa však rozpadla a na jej mieste sa dá veľkými ďalekohľadmi fotograficky pozorovať oblak prachu – pozostatok rozpadnutého jadra. Astronómovia tak dostali šancu relatívne zblízka pozorovať rozpad kométy a skúmať jej pozostatky ešte dlho po ňom.

Mgr. Roman Tomčík