Prechod Venuše pred slnečným diskom

6. júna 2012

Tohto roku máme možnosť pozorovať ojedinelý úkaz na oblohe – prechod Venuše popred Slnko – posledný v tomto storočí. Naposledy sme mali možnosť pozorovať z nášho územia prechod v celej jeho dĺžke trvania 8.6.2004. Dňa 8.12.2125 budú mať naši potomkovia možnosť zhliadnuť iba začiatok úkazu prechodu Venuše pred Slnkom.

11.6.2247 nastane prechod viditeľný v celej dĺžke trvania pozorovateľný aj z územia Slovenska.
Už Johanes Kepler predpovedal prechod Venuše na 6.12.1631, no ako prvý ho pozoroval Jerremiah Horrocks 4.12.1639. V minulosti bolo pozorovanie prechodov Venuše pred Slnkom veľmi dôležité, nakoľko to bola jedna z možností ako určiť vzdialenosť Zeme od Slnka. Za pozorovaním tohto úkazu boli do sveta vysielané nákladné expedície. Za zmienku stojí úspešné pozorovanie nášho rodáka zo Štiavnických Baní Maximiliána Hella 3.6.1769 na ostrove Vardő.

Tohtoročný prechod bude v celom priebehu (potrvá približne 6 h 40 min) pozorovateľný len z Aljašky, severnej časti Kanady, Grónska, východnej časti Ázie a Austrálie.

Zo Slovenska bude pozorovateľná len záverečná tretina úkazu (niečo vyše dvoch hodín). Hneď pri východe Slnka nájdeme tmavý kotúčik Venuše vzdialený 5´ od okraja slnečného disku. Uhlový priemer Venuše bude 58", teda asi 1/30 priemeru Slnka. Po dvojhodinovom putovaní až k okraju disku Slnka ho Venuša na dlhú dobu opustí.

V Prešove Slnko vychádza o 4.32 hod. LSEČ. Venuša bude putovať po slnečnom disku do 6.37 hod. LSEČ, kedy sa dotkne okraja Slnka. Práve v tejto fáze je možné v ďalekohľade zbadať optický efekt tzv. čiernej kvapky, ktorý spôsobí, že okraje Venuše a Slnka sú dlhšiu dobu prepojené. Pri výstupe Venuše z okraja slnečného disku, za veľmi dobrých pozorovacích podmienok, môžeme v ďalekohľade zbadať aj osvetlenú Venušinu atmosféru. Slnko sa bude v tom čase nachádzať vo výške 20° nad obzorom.

Pri pozorovaní tohto úkazu je potrebné dbať na bezpečnostné opatrenia, aby nedošlo k nenávratnému poškodeniu zraku. Ľudia s dobrým zrakom pravdepodobne uvidia Venušu ako malú bodku na Slnku aj voľným okom. Zrak si však treba chrániť kvalitným slnečným filtrom, ktorý dostatočne zoslabí slnečné svetlo (viac ako o 95%) alebo tmavým zváračským filtrom (hustota 12 až 14). Bežné slnečné okuliare rozhodne nestačia! Tento úkaz najlepšie uvidíme v ďalekohľade, no ani tu nesmieme zabudnúť na použitie špeciálneho slnečného filtra.
Viac informácií nájdete na stránke http://venustransit2012.szaa.org.

Mgr. Roman Tomčík