Kométa Čurjumov-Gerasimenko 67P

Kométu objavila dvojica ukrajinských astronómov Svetlana Gerasimenko a Klim Čurjumov 20. 9. 1969.
O tejto kométe sme sa o trochu viac dozvedeli v predchádzajúcom roku 2014, keď na obežnej dráhe okolo kométy zakotvila 6.8.2014 kozmická loď Európskej vesmírnej agentúry Rosetta. To, že sa objektom Rosetty stala práve táto kométa, je viac-menej náhoda, alebo ak chceme, súhrn pre kométu šťastných okolností.

Do 17. augusta bola vzdialenosť Rosetty od tohto telesa okolo 100 km. Potom začala séria zostupných manévrov, ktorými sa Rosetta začala ešte viac približovať k cieľovému telesu. Tímy odborníkov začali už od navedenia sondy na prvú obežnú dráhu vyberať miesto pre pristátie modulu Philae. Tento modul je prvým človekom vyrobeným strojom na kométe.

Meraním Dopplerovho efektu odborníci zistili hmotnosť jadra kométy 67/P Čurjumov-Gerasimenko – približne 10 miliárd ton. Sonda na Zem poslala prvé snímky povrchu kométy, vsunula do jej povrchu aj teplotnú sondu a odobrala vzorky materiálu z kométy. V roku 2015 bude kométa od apríla nad obzorom ráno, pred východom Slnka. S pribúdajúcimi dňami bude stále vyššie a dlhšie na oblohe. Jej zdanlivá jasnosť bude podľa predpovede začiatkom apríla +15,7 mag, najjasnejšia bude v auguste +12,7 mag. Potom sa jasnosť kométy začne zmenšovať, a koncom roka dosiahne iba +14,6 mag. Pozorovať ju možno len väčším ďalekohľadom.