Park tmavej oblohy Veľká Fatra

Po Poloninách a Beskydoch pribudol na území Slovenska 12. júna 2015 ďalší park tmavej oblohy, a to v lokalite Veľká Fatra – Kráľova studňa.

Súčasná rozloha parku PTOVF je 325 ha, s plánovaným rozšírením na centrálny hrebeň Veľkej Fatry. Park sa nachádza v nadmorskej výške 1 300 m, 30 km od Banskej Bystrice a má veľký potenciál pre rozvoj astroturistiky. Na nočnej oblohe tu môžeme vidieť bez ďalekohľadu až 2 000 hviezd, Mliečnu cestu a množstvo objektov vzdialeného vesmíru.

Parky tmavej oblohy predovšetkým informujú širokú verejnosť o problematike svetelného znečistenia, ochrane prírody a životného prostredia.

Rok 2015 bol vyhlásený za Medzinárodný rok svetla a technológií založených na svetle (International Year of Light and Light-based Technologies – IYL 2015). Jednou z dôležitých súčastí IYL 2015 je aj ochrana hviezdneho neba pred svetelným znečistením.

Svetelné znečistenie je vážnym environmentálnym problémom modernej civilizácie. Jeho výsledkom je, že na nočnej oblohe vidíme stále menej hviezd. Svetelné znečistenie je svetlo s nežiaducimi účinkami rozptýlené v ovzduší. Je to svetlo vyrobené človekom, umelo pridávané do nočnej krajiny. Nedostatok tmy počas noci môže viesť k poruchám spánku, únave, podráždenosti, bolestiam hlavy a i. Svetelným znečistením sú narušené celé ekosystémy a väzby v nich. Podobne ako človek trpia nedostatkom nočnej tmy aj živočíchy a rastliny.

Park tmavej oblohy Veľká Fatra vznikol v poradí ako 76. park tmavej oblohy na svete, 30. v Európe a 3. na Slovensku.

Mgr. Andrea Pipková Leütterová