Najväčší slovenský ďalekohľad

30. októbra 2014 bol na observatóriu Astronomického ústavu SAV na Skalnatom plese slávnostne uvedený do prevádzky nový 1,3 metrový zrkadlový ďalekohľad. Podarilo sa ho získať pomocou projektu Centrum kozmického výskumu v rámci operačného programu Výskum a vývoj zo Štrukturálnych fondov EÚ. Ďalekohľad dodala spoločnosť ASTELCO z Nemecka. Mechanické časti ďalekohľadu boli prepravené na Skalnaté pleso vrtuľníkom spoločnosti ATE Poprad začiatkom marca 2014. Pred hvezdárňou vyrástol a na polroka sa stal dominantou Skalnatého plesa 70–tonový žeriav, pomocou ktorého sa presunuli časti ďalekohľadu do kupoly. Do konca marca bola ukončená montáž mechanických častí a v auguste boli dodané zrkadlá a ukončená kompletizácia celého prístroja. Po základných testoch a pripojení riadiacej elektroniky bol ďalekohľad pripravený na testovaciu prevádzku. Je to zložitý prístroj a podľa skúseností zo sveta možno predpokladať, že príprava na všetky druhy pozorovaní si vyžiada dosť času. Predpokladá sa, že koncom jari 2015 by tento ďalekohľad mal naplno slúžiť vedeckým pracovníkom a šíriť dobré meno slovenskej astronómie.

Ďalekohľad s priemerom hlavného zrkadla 130 cm, ohniskovou vzdialenosťou 10,4 metra a hmotnosťou 7 ton je umiestnený na alt-azimutálnej montáži vo východnej kupole observatória na Skalnatom plese. Bude slúžiť na hľadanie blízkozemských asteroidov a komét, ktoré by sa mohli zraziť so Zemou.

Ďalekohľad s príslušnou detekčnou technikou umiestnenou v dvoch Nasmythových ohniskách vybavených derotátormi bol do skúšobnej prevádzky uvedený v septembri 2014. V rámci prebiehajúceho projektu Centrum kozmických výskumov – budovanie technickej infraštruktúry prebieha ešte dodávka kvalitných posfokusových zariadení – vizuálnej kamery s čipom uhlopriečky 9,5 cm, infračervenej kamery a spektrografu.

Kozmos 6/2014, krátené