GLOBE at Night na Slovensku

Stalo sa Vám niekedy, že ste pri večernej prechádzke chceli súhvezdiami zapôsobiť na svoju priateľku, no nevedeli ste ani jedno nájsť? Už-už ste si mysleli, že vidíte Mliečnu dráhu a v tom ste si uvedomili, že je to len laser neďalekého obchodného centra? Nie ste jediný. Môže za to problém s názvom svetelné znečistenie.

Práve týmto vážnym celosvetovým problémom sa zaoberá projekt GLOBE at Night. Ide o medzinárodný projekt, ktorý spája ľudí z celého sveta vo vedeckej kampani s cieľom zvýšiť povedomie každého z nás o dôsledkoch svetelného znečistenia. Prostriedkom je meranie jasu oblohy obyvateľmi a následné zaslanie výsledkov pomocou webovej stránky. Svetelné znečistenie ničí nielen naše „právo na hviezdy”, ale rovnako poškodzuje rastliny a negatívne ovplyvňuje mnohé živočíchy na Zemi, netreba však zabudnúť na ľudské zdravie a v neposlednom rade ide o plytvanie energiou a v konečnom dôsledku financiami.

Počas šiestich rokov projektu GLOBE at Night sa zapojili svojimi 66-tisícami meraniami ľudia zo 115 krajín sveta. GLOBE at Night sa tak stal jednou z najúspešnejších osvetových kampaní o svetelnom znečistení na svete.

Ak sa chcete pridať aj vy, je to naozaj jednoduché. Stačí, ak aspoň hodinu po západe Slnka vyjdete vonku, na oblohe nájdete súhvezdie Leva, porovnáte vzhľad skutočnej oblohy s tabuľkami a svoje pozorovania odošlete. Po odoslaní môžete svoje pozorovania porovnať s tisíckami ďalších z celého sveta.

V roku 2012 budete mať až 4 možnosti zapojiť sa do projektu GLOBE at Night: v dňoch
14. – 23. januára
12. – 21. februára
13. – 22. marca
11. – 20. apríla
Viac informácií nájdete na oficiálnej slovenskej webovej stránke projektu http://globeatnight.svetelneznecistenie.sk.

Jaroslav Merc, člen SAS pri SAV, odbočka Prešov
koordinátor projektu GLOBE at Night na Slovensku

Jaroslav Merc, študent Gymnázia ul. Trebišovská v Košiciach, sa stal členom SAS pri SAV v roku 2010. Je dlhoročným členom Klubu astronómov Pallas v CVČ Domino Košice, členom SZAA, aktívnym účastníkom súťaže Čo vieš o hviezdach?, Astronomickej olympiády a iných súťaží. V rámci SAS pri SAV pracuje v Sekcii ochrany pred svetelným znečistením.